ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΥΠΝΟΥ, ΥΠΝΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου
Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Η ΕΡΕΥΝΑ
ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ
Ένας βασικός πυλώνας του πανεπιστημιακού μας ιατρείου είναι και η ερευνητική δραστηριότητα.
Υπάρχουν υφιστάμενες συνεργασίες των μελών του εργαστηρίου με Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς σε Κύπρο, Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία Ιταλία κ.α.
Στόχος της έρευνάς μας είναι η καλύτερη κατανόηση του φυσιολογικού και παθολογικού ύπνου καθώς και τη βελτίωση της διαγνωστικής και θεραπείας των διαταραχών ύπνου, υπνηλίας και κόπωσης.
Στην παρούσα ιστοσελίδα θα βρείτε πληροφορίες για τα βασικά πεδία έρευνας του ιατρείου μας.
Πάσχετε από διαταραχές ύπνου/υπνηλία και σας αφορά η έρευνά μας;
είστε υγιής και θα θέλατε να συμμετάσχετε σε έρευνές μας;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα (νόσο Πάρκινσον, νόσο Alzheimer, πολλαπλή Σκλήρυνση, Αγγειακά Εγκεφαλικά, επιληψίες) πάσχουν πολύ συχνά από σοβαρές και πολλαπλές διαταραχές ύπνου.
Ερευνητικός στόχος του ιατρείου μας είναι να μελετήσουμε σε μακροχρόνια βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τον ρόλο των διαταραχών ύπνου στην πορεία και εξέλιξη των νευρολογικών νοσημάτων.
ΟΙ ΠΑΡΑΥΠΝΙΕΣ
ΚΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
Η ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΣΤΟΝ ΡΕΜ ΥΠΝΟ
Η διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM χαρακτηρίζεται από όνειρα που συνοδεύονται από έντονη (συχνά και βίαιη) συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου ("σα να ζεί ο ασθενής τα όνειρά του"). Η διαταραχή αυτή αποτελεί πολύ συχνά πρόδρομο σύμπτωμα νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η νόσος Πάρκινσον.
Στο ιατρείο μας μελετούμε τα ηλεκτροεγκεφαλικά, ηλεκτρομυογραφικά και καρδιοαναπνευστικά σήματα σε ασθενείς με αυτη τη διαταραχή και αξιολογούμε τη σημασία τους για την εξέλιξη της διαταραχής καθώς και το ρόλο τους σε πιθανή ανάπτυξη ενός νευροεκφυλιστικού νοσήματος.
Η ΥΠΝΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Τι είναι η υπνηλία και πως επηρεάζει την ποιότητα ζωής; πώς την αντιλαμβανόμαστε; μπορούν όλοι να αντιληφθούν την υπνηλία;σε τί διαφέρει από την κόπωση;
Το ιατρείο μας μελετά την υπνηλία και τα χαρακτηριστικά της σε νευρολογικούς ασθενείς αλλά και σε υγιείς πληθυσμούς...
Νέα από την έρευνα στον ύπνο

January 2020
Εσύ κοιμάσαι, ο εγκέφαλός σου όχι!
Έρευνες αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους διάφορα εγκεφαλικά δίκτυα συντονίζονται μεταξύ τους για να επιτελεστούν οι σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια του ύπνου
N. Fultz, L. Lewis et al.: Coupled electrophysiological, hemodynamic, and cerebrospinal fluid oscillations in human sleep see pdf

January, 2020
Θεραπευτικές προσεγγίσεις στις παραϋπνίες
Η υπνοβασία, οι συχνοί εφιάλτες, ο νυχτερινός τρόμος είναι διαφορετικές παραϋπνίες που χρήζουν και διαφορετικής αντιμετώπισης. Το παρακάτω άρθρο παρουσιάζει συνοπτικά τις διαφορετικότητες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις.
Maria Ntafouli, Panagiotis Bargiotas et. al: Update on nonpharmacological interventions in parasomnias pdf
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00325481.2019.1697119?journalCode=ipgm20
