top of page

Τί είναι ο ύπνος και γιατί τον χρειαζόμαστε;

Our-Brains-Need-Exercise-Too_94789239-75

Γιατί είναι απαραίτητος ο ύπνος;
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία. Περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας σε ύπνο και χρειαζόμαστε τον ύπνο για να επιβιώσουμε - ακριβώς όπως χρειαζόμαστε φαγητό και νερό. 
Δε γνωρίζουμε επακριβώς τον σκοπό του ύπνου. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε, μέσα από την έρευνα, ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτελούνται πολλές και σημαντικές βιολογικές διαδικασίες, απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής ποιότητάς ζωής αλλά εν τέλει και της ίδιας της ζωής.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Η λειτουργικότητα του εγκεφάλου
Ο καλός και σταθερός ύπνος είναι απαραίτητος για την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, μέσα από διεργασίες που τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε με την έρευνα να κατανοούμε, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί διάφορα συστήματα (π.χ γλυμφατικό/ σύστημα αποκομιδής) για να εντοπίσει, καθαρίσει και αποβάλει τα τοξικά προιόντα που συσσωρεύονται μέσω των αισθήσεων και των μεταβολικών διεργασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται και προάγωνται σημαντικές ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως: η μάθηση, η μνήμη, η συγκέντρωση, η δημιουργικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων κ.α

Η σωματική και συναισθηματική ευεξία
Σημαντικές έρευνες έχουν αναδείξει το ρόλο της επάρκειας και της καλής ποιότητας ύπνου στη διατήρηση  σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται σε περιοχές που ρυθμίζουν το συναίσθημα π.χ μεταιχμιακό σύστημα, μετωπιαίος/προμετωπιαίος φλοιός κ.α. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μέσω ορμονικών διαδικασιών, ελέγχεται το αίσθημα της πείνας, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους. Επίσης, σημαντική είναι και η συμβολή του ύπνου στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας καθώς και στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας του σώματος.

Η άμυνα του οργανισμού μας (ανοσοποιητικό σύστημα)
Ένα υγιές και ισχυρό σύστημα άμυνας (ανοσοποιητικό σύστημα) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, παράγονται και κυκλοφορούν αντιφλεγμονώδεις ουσίες αλλά και αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση και τη φλεγμονή. Επίσης, ο ύπνος επιτρέπει στα κύτταρα να επισκευάζονται και να αναγεννώνται. Η κυτταρική αποκατάσταση υποστηρίζει σημαντικές λειτουργίες που εξασφαλίζουν ομαλή λειτουργικότητα του οργανισμού.



Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;


Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου εξαρτάται από την ηλικία αλλά είναι για κάθε άνθρωπο διαφορετική καθώς καθορίζεται και από γονιδιακούς παράγοντες. Αν και η διάρκεια του ύπνου διαφέρει από άτομο σε άτομο, οι ακόλουθες διάρκειες συνίστανται (δείτε και το παρακάτω γράφημα):
Γέννηση έως 3 μήνες: 14 έως 17 ώρες
4 έως 11 μήνες: 12 έως 15 ώρες
1 έως 2 έτη: 11 έως 14 ώρες
3 έως 5 έτη: 10 έως 13 ώρες
6 έως 13 έτη: 9 έως 11 ώρες
14 έως 17 ετών: 8 έως 10 ώρες
18 έως 64 ετών: 7 έως 9 ώρες
65 ετών και άνω: 7 έως 8 ώρες


sleep and age.jpg

Ποιές οι επιπτώσεις του λιγοστού ή κακής ποιότητας ύπνου;

Καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτελούνται σημαντικές σωματικές και ψυχικές λειτουργίες, η συστηματική στέρηση ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου έχουν συνδεθεί με τις παρακάτω  συνέπειες:

κούραση, υπνηλία

κακή μνήμη, κακή συγκέντρωση

αλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη, ανησυχία

εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

χρόνιες ασθένειες (όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις,

υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία)

πρόωρη θνησιμότητα

Η φυσιολογία του ύπνου: Research
logos.jpg
Η φυσιολογία του ύπνου: Overview
bottom of page